UTRØST – kulinarisk og musikalsk fortellerstund for hele familien

«Ved hjemkomsten kan det hende nordlandsfiskerne, at de finner kornstrå festet til styret, eller byggkorn i magen på fisken. Da vet de at de har seilt over Ut-Røst. Men landet viser seg bare for fromme eller framsynte mennesker som er i livsfare på havet og dukker opp hvor ellers ikke land finnes. De underjordiske som bor der driver med gårdsstell og feavl og har jektebruk som andre folk; men hos dem skinner solen over grønnere beiter og rikere åkrer enn noe annet sted i Nordland og lykkelig er den som kommer til en av disse sollyse øer eller bare kan få se dem; «Han è berga» – sier nordlendingen.»

Slik starter sagnet om Utrøst, en urgammel fortelling om den lutfattige fiskeren Isak fra Værøy som reiste ut på havet for å skaffe fisk til familien. Der kom han ut for et forferdelig uvær og mens han kjempet for livet kunne han skimte tre skarver som satt på en rekvedstokk like ved båten. Da skjønte Isak at han var berget, han skulle til Ut-Røst.

Sagnet om Utrøst er et slags Lofotens Atlantis, skapt av fiskere som i havsnød søkte trøst og livberging. Denne fengslende historien forteller ikke bare om overtro blant fiskere men også hvordan tørrfisken og jektefarten til Bergen fra Lofoten har gitt liv til folket i uminnelige tider.

Vi gir deg en kulinarisk, musikalsk fortellerstund under Querinifest 2019 hvor skuespillere, musikere og kokker gjennom klassisk fortellerstemme, huldresanger fra fjern og nær og matretter hentet fra sagnet fremfører en to timers kulinarisk musikkteaterforestilling for hele familien.

Sagnet gir en levende beskrivelse av hvordan Isak kommer til Utrøst og møter et bord dekket med all verdens matretter; det er rømmekolle, uer, reinsteik, levermølje med sirup og ost på, hele hauger med Bergenskringle, brennevin og øl og mjød og alt det som godt er. Publikum får kjenne på forskjellige smaker, dufter, lytte til musikk og på den måten komme nærmere historien, ta i bruk flere sanser og få en annerledes kunstnerisk opplevelse.

Det er første gang vi fremfører UTRØST så bli med på urpremiere!

Hele sagnet ble skrevet ned av Peder Chr. Asbjørnsen og illustrert av Hans Gude (se illustrasjon ovenfor).

Medvirkende

Siriann Berdal, skuespiller
Hildegunn Pettersen, sanger
Mikael Rönnberg, musiker
Anne Cecilie Pedersen, kokk
Andreas Johansen, kokk

Siriann Berdal er utdannet skuespiller og instruktør og vil formidle historien gjennom fortelling. I tillegg har hun det overordnede ansvaret for regien.

Anne Cecilie Pedersen, leder av Røstkokkene er initiativtager til forestillingen. Hun er en av de profilerte Lofotkokkene som har spesialisert seg på matretter med lokal forankring. Spesielt er formidling av tørrfiskretter viktig for henne og hun vil med denne forestillingen utfordre seg på kombinasjonen teater, musikk og mat.

Arrangementet er i samarbeid med Øymusikanten og Teaterøya


 RØST
14:00

Voksen: 400 NOK
Barn (12-16år): 200 NOK
Prisen inkluderer gebyr.

Barn under fylte 12 år kommer inn gratis.


Foto: Nasjonalmuseet / Ivarsøy, Dag Andre