Røst

100 km fra fastlandet og 25 km fra nærmeste nabo i Lofoten ligger øyriket Røst!

Med litt over  500 innbyggere og snaue 11 kvadratkilometer land er Røst kommune en av landets aller minste. Regner man med sjøfuglkoloniene som hovedsakelig består av lundefugl, finns det godt over 1 million røstværinger. Høyeste punkt på øya måler 11 meter.

Den viktigste næringsveien på øya er fiske og havområdene rundt Røst er et tyngdepunkt for det årlige skreifisket i Lofoten, og for produksjon av tørrfisk. I mer enn 3000 år har det vært produsert tørrfisk på Røst, og fremdeles eksporteres store mengder, hovedsakelig til Italia.  Mikroklimaet på Røst perfekt for tørrfiskproduksjon med ideele temperaturer gjennom vinter og vår; og akkurat passe med regn, sol og vind.

Vinteren er høysesong på Røst, når hundrevis av fiskebåter hele kysten fyller opp havna og folketallet fordobles og det koker på havet, på fiskebrukene og i festlokalene. Når skreien og fremmedfiskerne forlater Røst i april/mai, kommer trekkfuglene tilbake. Og i deres kjølevann kommer sommeren og de fleste turistene.

Røst har et svært utpreget kystklima. Middeltemperaturen i januar er +3 C, i juli +11 C. Det kan blåse friskt, men mangelen på fjell gjør også at de store kastevindene uteblir. Knapt noe sted i Norge møtes så mye himmel og hav som Røst og mane forfattere og kunstner har latt seg inspirere av det spesielle lyset her. Litteraturpark Pietro Querini ble etablert i 2017.

Fly

Flyselskapet Widerøe tar deg hele veien til Røst, enten fra Bodø eller Svolvær lufthavn.
Røst har to daglige flyavganger (morgen og kveld) på hverdager og èn avgang på lørdager og søndager.

Under Querinifesten kan det bli aktuelt med ekstraturer, informasjon om dette vil her på hjemmesiden og på vår facebookprofil Querinioperaen.

NB! Sjekk Widerøes hjemmeside, det er mulig det blir satt opp ekstrafly fortløpende etterhvert som de oppsatte flyene blir fulle.

Båt

Den fineste og rimeligste måten å reise til Røst på er med ferga. Det tar litt lengre tid, men det gir en mulighet til å roe ned og kjenne på hvor langt ut Røst faktisk ligger. Det er som oftest matservering om bord.

Fergerutene varierer fra dag til dag og mellom sommer og vinter, ferga går også til Værøy og Moskenes i Lofoten.

Torghatten Nord har informasjon om fergeruter på sine hjemmesider, husk at det er forskjell på sommerruter og vinterruter!

Tidligere år har det vært satt opp ekstra anløp med ferga til Røst under Querinidagene.


Book plass for bilen på båten:
908 20 700

Vi gjør oppmerksom på at det ikke er mulig å booke billetter for personer på bilferga. Unntaket er om du bestiller plass med bil. Vær ute i god tid når du bestiller bilplass og fortvil ikke hvis det er fullbooket når du ringer.

Torghatten Nord har kun lov å reservere 40 % av den totale bilkapasiteten på ferga. Er du tidlig ute og stiller deg i bilfergekøen
samme dag som du reiser er det stor sjanse for at du kommer med.

Tog

Nordlandsbanen har sin endestasjon i Bodø og   NSB kjører både dagtog og nattog fra Trondheim.

Fra togstasjonen kommer du deg enkelt videre til Røst. Fergeleiet  ligger bare noen hundre meter fra stasjonen og det er heller ikke langt med flybuss eller taxi til flyplassen.

Fly

SAS og NORWEGIAN har mange avganger daglig fra de fleste store flyplassene i Norge.

Fra flyplassen i Bodø er det en kort kjøretur (flybussen eller taxi) til ferjeleiet om du ønsker å ta ferje den siste biten. Men det aller enkleste er å fortsette flyturen ut til Røst, da bytter du bare fly i Bodø.

Lundefestivalen
www.lundefestivalen.no

Musikkfestuka i Nordland
www.musikkfestuka.no

Visit Lofoten
www.visitlofoten.no

Visit Bodø
www.visitbodo.no

Røst kommune
rost.kommune.no

Oversikt over aktiviteter, overnattingssteder og spisesteder.

Røsthavet (skøyte)

Odd Refsvik fra Værøy tilbyr overnatting i en 62 fot stor båt som tidligere har vært hvalskute.
Han har 12 tilgjengelige køyeplasser, og det er mulig å overnatte om bord allerede fra 31. juli og fram til 4. august. Båten ligger ved Posthuskaia hos Greger.
Overnatting bestilles på mail: rosthavet@gmail.com eller på  97037518.


Røst
970 37 518

RØST RIB

Bestill turer ut i skjærgården med vår lokale fisker som også kjører rib på sommeren! Han kjører turer hver dag kl 14:00.
Turer kan forhåndsbookes på tel. 992 75 262


Røst Bryggehotell
992 75 262
Webside

Kulwants Cafe

Kulwants Cafe serverer tradisjonell kromat og Kulwant som har overtatt Cafeen vil føre videre tradisjonene fra sine forgjengere og supplere med spennende retter fra hans indiske røtter.


Flyplassveien 2, Røst
+47 455 14 552
Webside

Skomværkroa

Koselig pub i hjertet av Tyvsøya.


Tyvsøyveien 16, Røst 8064
+47 926 85 601
Webside

Vedøya

Røst er en del av kunstprosjektet «skulturlandskap Nordland» og tar du deg en båttur til Vedøya kan du oppleve skulpturen «il Nido» av den italienske kunstneren Luciano Fabro.

Skulpturen ligger på nordsiden av øya, litt opp mot grotten.

Mer info om skulpturlandskap Nordland finner du på skulpturlandskap.no.


Vedøya

Oppmerkede naturstier på Røstlandet

Fottur til Åinhammarn, Øran og De gamle kirkeruinene i Nesset
Det er ikke bare fuglefjellene som har et rikt fugleliv. Marka på Røstlandet rommer også mange forskjellige fuglearter du ikke finner i fuglefjellene. Ta med sekken, en god matpakke med noe godt å drikke, noe å sitte på ..og kikkert selvfølgelig og bare nyt en av disse fotturene som ikke er altfor kupert og passer for alle aldre.

Kontakt rådhuset for å få kart og opplysninger om naturstiene.


Røst
+47 760 50 500

Brygga Museum

Stedet ligger midt på øya, litt nord for kirken og har vært et viktig samlingssted for øysamfunnet. Det ble oppført siste del av 1800 – tallet og rommet da en større hovedbygning samt betydelig jordeiendom med rorbuer. Der var butikk, et stort samlingsrom (Reiertsalen), poståpneri, damskipsplass m.m. I dag er det museum hvor mange gamle gjenstander fra tidsepoker stedet representerer er utstilt.

Røst Bryggehotell tilbyr egne bussturer med guiding på Røstlandet


Røst

Røst Bryggehotell
+47 760 50 800

Altertavlen i «nykirka»

I kirka som ble reist i 1901 kan du se vår vakre altertavle med den veldig spesielle historien om den svært sjøsyke prinsessen. Kontakt Rådhuset for mer informasjon.


Røst
+47 760 50 500

Besøk et tørrfiskloft

Flere av fiskebrukene tilbyr omvisning på tørrfiskloft til våre gjester. Her får du innblikk i hvordan tørrfisken produseres, du får også høre om tørrfiskens historie og dens kulturhistoriske betydning.


Kontakt Røst bryggehotell
+47 760 50 800

Skomvær fyr

I 1887 ble Skomvær fyr bygd på øya Skomvær. Fyret har et 31,7 meter høyt støpejernstårn. Skomvær er den øya i øyriket Røst som ligger ytterst og lengst vest i havet og er rik på fyrvokterhistorier.

I dag er fyret vertskap for det spennende kunstprosjektet «Røst Artist In Residence» under ledelse av kunstnertrioen Elin Øyen Wister, Jason Rosenberg og Marie Kaada Hovden.


Skomvær
+47 450 95 229 / +47 942 97 846
Webside
info@rostair.com