Gå til hovedinnhold

Carta Marina av Olaus Magnus

På det spektakulære Carta Marina fra 1539 finnes både Røst og tørrfisken

Dette er et av flere gamle kart som refererer til Røst og historien om Querini

Røst på Carta Marina fra 1539

I 1539 ble Carta Marina trykket i Venezia. Dette er et av de aller første kartene over Norden og Nordsjøen.  På kartet finnes Røst og Moskstraumen, sammen med tegninger av eventyrlige sjøuhyrer, tørrfisk og dagligliv i Norden.

Olaus Magnus

Opphavsmannen til kartet, Olaus Magnus (1490–1557), var biskop i Uppsala.  På grunn av reformasjonen kom han ikke tilbake til Sverige fra en tjenestereise til Roma.

I tillegg til Carta Marina er han kjent for boka «De nordiske folkenes historie» fra 1555. Boka forteller samtidens lærde publikum om natur, dyre- og folkeliv i en region som var nesten ukjent for dem.

Olaus Magnus var også tilstede på kirkemøtet i byen Trento, på norsk kjent som Trientkonsilet. Her ble det blant annet bestemt regler for den katolske fasten, og at det var lov å spise tørrfisk magre dager.

Les mer om Olaus Magnus

Besøk Carta Marina

Lenge trodde man at Carta Marina var tapt, men i 1886 ble det oppdaget en kopi i Hof- und Staatsbibliothek i Munchen. Kartet er tilgjengelig i høyoppløselig digital versjon.

På 60-tallet ble det funnet en versjon av kartet i et bibliotek i Sveits. Denne finnes nå i universitetsbiblioteket i Uppsala, hjembyen til Olaus Magnus.

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.