Gå til hovedinnhold

Beretningene

Både Pietro Querini selv og mannskapet på skipet hans fikk skrevet ned det de hadde opplevd på Røst.

Pietro Querini måtte avgi en beretning til senatet når han kom tilbake til Venezia fra Røst. I tillegg fikk to medlemmer av mannskapet, Nicolò de Michiele og og Christofalo Fioravante,  diktert sin versjon av historien til en skriver i Firenze.

Dette er helt unike skriftlige kilder som beskriver dagliglivet på Røst i middelalderen. Tørrfiskens betydning for Røst-samfunnet kommer tydelig fram.

Beretningene finnes bevart i flere versjoner, og er oversatt til moderne italiensk, fransk og norsk.

Håndskrevne manuskripter

En manuskriptversjon av Querinis beretning er bevart i Biblioteca Apostolica Vaticana i Roma.

Mannskapets beretning finnes i flere ulike versjoner, den eldste er bevart i Biblioteca Nazionale Marciana i Venezia. Det finnes også manuskriptversjoner i biblioteker i Mantova og Firenze. I Nasjonalbiblioteket i Oslo finnes en håndskrevet versjon av mannskapets beretning som ble kjøpt på en auksjon i København i 1921.

Trykte versjoner

Midt på 1500-tallet samlet geografen Gio Battista Ramusio en rekke reiseskildringer, deriblant beretningen om Querinis reise og skipbrudd i 1432, og fikk utgitt boka Navigationi e viaggi.

På 1600-tallet ble Ramusios tekst oversatt til tysk. I 1763 publiserte Gerhard Schøning en oversettelse til norsk i Det Trondhjemske Selskabs Skrifter, denne finnes i dag blant annet i Gunneriusbiblioteket i Trondheim. Schønings tekst ble publisert flere ganger i løpet av 1800-tallet.

I forbindelse med den geografiske kongress i Venezia i 1881 ble mannskapets beretning trykket på nytt.  Flere norske historikere fattet interesse for beretningene på slutten av 1800-tallet og Amund Sommerfeldt gjorde en ny oversettelse til norsk. Denne ble publisert i Amund Hellelands verk Norges land og folk i 1908.

Les selv!

Et hefte med norske oversettelser av beretningene er til salgs gjennom Querinioperaens venneforening

Querinis beretning

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.