Gå til hovedinnhold

Historien om Querini på Røst i 1432

Pietro Querini havnet på Røst i Lofoten etter et dramatisk skipsforlis. Beretningene gir unike innblikk i dagliglivet i middelalderen og medmenneskelighet på tvers av kulturer.

Mappamundo

Bildet er fra Mappamondo av Fra’ Mauro – Biblioteca Nazionale Marciana, Venezia. Foto: Valentina Tamborra – Skrei il viaggio

Han skulle til Flandern med last

Den 25. april 1431 seilte adelsmannen Pietro Querini og mannskapet ut fra byen Candia på Kreta. Skipet, en veneziansk kogge, var lastet med bomull, krydder og andre kostbare handelsvarer, som de planla å selge i Flandern.

Querini og mannskapet foran seilet

Forliset

Etter en rekke uhell ble skipet tatt av en voldsom storm i november, så masta og roret knakk. Skipet ble ført med Golfstrømmen ut i Atlanterhavet. I Irskesjøen måtte mannskapet gå over i to livbåter.

Skipet forliser

Redningen

En av livbåtene drev i land på Røst i januar 1432. Her ble Querini og 11 av mannskapet funnet av lokalbefolkningen, som tilbød mat og husly.

«I 100 dager befant vi oss, i paradisets første krets. Til skam og skjensel for Italias riker.»

Tilbaketuren

Querini og mannskapet ble værende på Røst fram til mai. Da de fikk være med jektefarten som gikk sørover med tørrfisk. På veien tilbake til Venezia var de innom blant annet erkebiskop Aslak Bolt i Nidaros, klosteret i Vadstena i Sverige og venezianske handelsmenn i London.

Unike skriftlige kilder

Beretningene om Querinis opphold på Røst finnes fremdeles bevart. De er helt unike skriftlige kilder som beskriver dagliglivet i Norge i middelalderen.  Et hefte med en norsk oversettelse er til salgs gjennom Querinioperaens venneforening.

Røst og Querinis forlis er nevnt på flere historiske kart fra Venezia

Litteraturpark – Parco Letterario

Historien om Querini har inspirert flere forfattere og kunstnere. I 2014 ble Røst med i det italienske nettverket av litteraturparker –Parchi Letterari. 

Les mer

Fotografen Valentina Tamborra  forteller om Røst og Querini i prosjektet «Skrei -il viaggio». Fotoboka er til salgs flere steder på Røst og på adlibris.no

Fotobok fra Røst

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.