Sted: Røst kirke
Tid: Lørdag 6. august 16.00
Varighet: Ca 60-90 minutter
Kjøp billetter her
En gang var Vedøya et vidunderlig fuglefjell, i dag er det tomt og stille. Velkommen til fremføring av lydverket Vedøya – Klagesang til fuglefjellet som stilna.
I natt er det lyst
men jeg vil bare sove
alt har forandret seg
jeg kjenner meg ikke igjen
uten
skrålet
bruset
sølvkappens glans
Arkivfoto: Paul Andreas Røstad, 1963
Lydverk i Røst kirke
Lydverket Vedøya – klagesang til fuglefjellet som stilna (Akt # 1) forteller historien til fuglefjellet Vedøya på Røst (Lofoten/Láfot, Nordland); fra den geologiske fødselen, opp gjennom historien som en av Nord Europas mest tallrike hekkekolonier for sjøfugl, som veidde-vær, matauke og beitelandskap; fram til sommeren 2020 da Vedøya «stilna hen». Vedøyas skjebne er et levende bevis på de dramatiske klimaendringene som utspiller seg
og tapet av biomangfoldet som er en av konsekvensene av krisa.
Elin Már Øyen Vister og samarbeidspartnere vever sammen lydmateriale som inkluderer en tids- serie med feltopptak fra Vedøya og Røst mellom 2010- 2021, nykomponert musikk, ulike musikalske elementer, arkivlyd og fortellerstemmen som gestaltes av Ingvild Austgulen. Elin Már har gjennomført en rekke samtaler og research intervjuer intervjuer med sine naboer og lokale folk på Røst, blant annet Oddleif og Irene Torsteinsen, sjøfuglforsker Tycho Anker-Nilssen, fugleekspert Steve Baines. Samtaler med filologer, historikere og arkeologer har tilsammen inspirert manuset Øyen Vister har skrevet.
Vi lytter til mennesker som forteller om fjellet slik det en gang lød, til arkiv opptak og til Elin Márs egne opptak av krykkjene i Vedøyflåhet og Vishelleren.
Verket er opprinnelig skapt som en nikanals lydinnstallasjon, men presenteres i stereo for anledningen
Etterpå følger en utveksling og samtale med de som er tilstede omkring nettopp denne stillheten som er kommet i kjølvannet av den dramatiske nedgangen i sjøfuglbestanden på Røst. Klimaendringer som har ført til varmere hav, historisk overfiske, press på habitat og forurensing er noen av årsakene til nedgangen av sjøfuglbestandene landet over.
Elin Már er kunstner og komponist bosatt på Røst. Elin Már driver blant annet Røst skolehage og grunnla Røst AIR i 2012. Gjennom det pågående prosjektet Soundscape Røst samles muntlige historier og fortellinger fra Røstværinger og andre tilreisende som har et relasjon til Vedøya, slik at ettertiden og barna som vokser opp på Røst skal kunne få høre om hva fjellet engang var; en av Nord Europas mest tallrike hekkekolonier for pelagisk sjøfugl. Alle opptakene tilhører Røstværingen og skal ivaretas av Nasjonalbiblioteket og Arkiv Nordland for framtida.
Arrangementet passer for folk i alle aldre.
Medvirkende:
Elin Már Øyen Vister (kunstner, komponist, sanker/dyrker bosatt på Røst)
Elin Már Øyen Vister
Komplett verkskreditering:
Elin Már Øyen Vister – komposisjon, feltopptak, vokal, surround-mix, manus
Paal Rasmussen – konstruksjon av høytalere og assistanse ved mix
Venke Tørmænen – plantefarga tekstiler Krykkjene på Vedøya – vokalisering Jostein Stalheim – akkordeon
Mikael Rönnberg – piano og orgel
Ola Høyer – bass
Ingvild Austgulen – fortellerstemme
Kristine Tjøgersen – klarinett
Carina Beddari – manuskonsultasjon
Annabelle Despard – manuskonsultasjon og oversettelse til engelsk
Studioinnspilling av akkordeon ved Robert Jønnum
Studioinnspilling av bass – Fluepapiret
Verket inneholder et lydklipp fra filmen «En sommer på Røst» av Per Høst (1953)
Verket inneholder improvisasjoner omkring sangen «Blå Kveill», komponert av Tove Karoline Knutsen (1970)
Verket er støttet av Norsk Kulturråd, Prosjektstøtte visuell kunst og Komposisjon og produksjon av musikk, og Lydgalleriet.
Kunstnerisk assistanse v. Magdalena Manderlova (Kunstnerassistentordninga)