Sted: Røst kirke
Tidspunkt: Fredag 5.august kl 18
Kjøp billetter her
Årets Querinifest åpner tradisjonen tro i Røst kirke. Organist Mie Othelie Berg inviterer til konsert med både middelaldersk og mer moderne orgelmusikk.
Mie er oppvokst i Bodø og har sterke røtter til Røst hvor hun har tilbrakt store deler av somrene i sin barndom og ungdom. Med en mamma med slekt på Røst og som alle somrene tar turen til øya, ble det naturlig for Mie og tilbringe mye tid her også i voksen alder. Nå har hun selv kjøpt sommerhus sammen med forloveden Jack, og de tar ofte turen fra England til Røst.
Her slår Mie seg løs ved orgelet i Symphony Hall i Birmingham:
Visste du forresten at instrumentet orgel allerede eksisterte i 1432, da Querini strandet på Røst?
Konserten starter med offisiell åpning av festivalen med tørrfiskseremoni.
Foto: Åse Ann Nilsen
PROGRAM
Franz Danksagmüller – Estampie (2007)
Fra Verdsens Labyrint og Hjertets Paradis av Petr Eben (2002), for orgel og forteller
I – Prolog
II – Verdensbilde
V – Kjærlighetens Søte Lenker
VI – Akademiets Seremoni
VII – De Lærdes Uvitenhet
IX – Menneskehetens Forbrytelser
XI – Fåfengd over all Fåfengd
XII – Frykt og Beven
XIII – Hjemkomst til Gud
XIV – Epilog
«… Hver eneste skapning, med unntak av den uforstandige, lengter etter å nyte gode og gledelige ting, og søker seg mot disse. Særlig da mennesket, som vekkes til å gå etter alt godt og makelig gjennom sin medfødte forstand. Og ikke bare vekkes, men egges opp til å alltid nyte mer og hjerteligere søke etter det som ennå bedre er, triveligere og makeligere.»
Jan Amos Komenský, vanligvis skrevet Comenius, ble født i dagens Tsjekkia i 1592, og er mest kjent som grunnleggeren av den moderne pedagogikk. Comenius levde et omflakkende liv, sterkt preget av krig, tragedie og tap. Da Verdsens Labyrint ble gitt ut i 1631, var han knapt 30 år gammel, men hadde allerede levd gjennom det første tiåret av Tredveårskrigen, sendt på flukt fra hjemlandet og mistet både kone og barn til sykdom. En merkverdig bok skrevet av en merkverdig mann, Verdsens Labyrint kombinerer og krysser sjangre på en enestående måte – dels filosofisk verk, dels visjonsdikt, dels allegori, satire, komedie og dyptfølt teologisk skrift.
Verdsens Labyrint beskriver en ung pilgrim som legger ut på en dannelses- og oppdagelsesreise i en ukjent verden, full av nysgjerrighet og håp om et komfortabelt liv. Han møter en mystisk følgesvenn og los, som gir ham et par ‘hildringsbriller’ som han betrakter verden gjennom, og sammen vandrer de gjennom en verden pilgrimen forstår lite av, forvridd av brillene han har fått. Han møter underligere og underligere ting – en by hvor ingenting fungerer som forventet, en mystisk dronning, et akademi hvor ingen lærer noe som helst – men er den verden pilgrimen ser vår egen, eller et grotesk speilbilde? Reisen ender ikke med det gode, behagelige liv pilgrimen hadde sett for seg ved reisens begynnelse, men med en pilegrimsferd inn i pilgrimen selv, i hans mørkeste stund.
Petr Eben (1929-2007) var også godt kjent med krig og nød. Han ble født i Tsjekkia i 1929, og som Comenius levde han gjennom flere monumentale begivenheter i landets historie, da spesielt Andre Verdenskrig, hvor Eben satt to år i Buchenwald, og det strenge kommunistregimet som fulgte krigen. Eben er antagelig mest kjent for sine orgelverk og liturgisk musikk, hvorav Verdens Labyrint er et av de senere. Verket ble komponert over flere år, fra 1991 til 2002, videreutviklet fra ulike improvisasjoner over utdrag fra Comenius’ bok, før det ble utgitt i 2002.
Franz Danksagmüllers ‘Estampie’ ble komponert som et bestillingsverk for den Internasjonale Buxtehude-Konkurransen i Lübeck i 2007, basert på en kort strofe fra Passacaglia i d-moll av Dietrich Buxtehude. I likhet med Ebens Verdsens Labyrint, er stykket et moderne verk basert på historisk materiale, i Danksagmüllers tilfelle er en kort strofe fra Passacaglia i d-moll av Dietrich Buxtehude. Temaet presenteres kort, før det blir plukket fra hverandre, vridd og snudd på til det nesten ugjenkjennelige, og til sist ført sammen igjen.
Med et bredt repertoar og lokale gjester, synger vi oss inn i sommernatta.